Korfbal is in 1902 geïntroduceerd door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen. Hij liet zich inspireren door een spel (Ringboll) dat hij gespeeld zag worden toen hij voor een cursus in Zweden was. Eenmaal terug in Nederland besloot Broekhuysen met de leerlingen van zijn klas een soortgelijk spel te spelen. De naam van het spel werd al snel veranderd in korfbal. Korfbal werd steeds populairder en is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een sport die momenteel in maar liefst 69 landen gespeeld wordt.

Veld en zaal

Korfbal wordt zowel op het veld als in de zaal gespeeld. De veldcompetitie vindt plaats van augustus tot en met oktober en van april tot en met juni. De zaalcompetitie vindt plaats van november tot en met maart.

Bekijk het programma

Spelregels

Korfbal wordt in principe gespeeld tussen twee teams van ieder vier heren en vier dames. Punten worden gescoord door de bal door de korf van de tegenstander te gooien. De spelers van de tegenpartij proberen dat uiteraard te voorkomen. Belangrijke regels bij korfbal zijn dat spelers niet mogen lopen met de bal en dat er niet verdedigd geschoten mag worden.

Veranderingen

Om korfbal nóg aantrekkelijker te maken voor spelers en publiek zijn in de loop der jaren verschillende veranderingen doorgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn het afschaffen van het middenvak in 1991 en de introductie van de kunststofkorf in 2004.

Bron KNKV